Megjelent a Nemzeti Drog Fókuszpont áprilisi hírlevele

Áprilisi hírlevelünkben a kábítószerpiaccal és az intravénás szerhasználattal összefüggő témaköröket érintjük: Beszámolunk a márciusban megrendezésre került Tűcsere szolgáltatók éves szakmai találkozójáról. Bemutatjuk az EMCDDA és az Europol friss közös kiadványát, amely az Európai Unió kábítószerpiacainak világát tárja fel mind szöveges kiadványok mind kisfilmek és interaktív ábrák segítségével. A fókuszba a kábítószerpiacot és az injektált szereket állítottuk. További nemzetközi  kiadványajánlóink szintén a szintetikus kábítószerek, azon belül is az új pszichoaktív szerek használatával, illetve injektálásával foglalkoznak. Az ÚPSZ rovatunkban az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről is beszámolunk.

Megjelent a Nemzeti Drog Fókuszpont márciusi hírlevele

Márciusi hírlevelünkben bemutatjuk az EMCDDA e hónapban megjelent tanulmánykötetét a szennyvízvizsgálatokkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről, ehhez kapcsolódóan Fókuszban rovatunkban bővebben foglalkozunk az európai városok kábítószer-használatával a szennyvízvizsgálatok mérései alapján. Ajánlót olvashat az EMCDDA a kábítószerpiac és a világháló kapcsolatát elemző kiadványáról; figyelmébe ajánlunk egy, az idősödő kábítószer-használók ellátását célzó kezdeményezést, valamint az EMCDDA 2016-os nyári egyetemét is. Az UPSZ rovatunkban az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről is beszámolunk.

Megjelent a Nemzeti Drog Fókuszpont februári hírlevele

Februári hírlevelünk középpontjába a kábítószer-fogyasztással összefüggő sürgősségi ellátást helyeztük. Bemutatjuk az EMCDDA tevékenységét ezen ellátási forma adatgyűjtésével kapcsolatosan, és az ügynökség új szakirodalmi összegzését a sürgősségi osztályon végezhető rövid intervenciókkal kapcsolatosan. Hírlevelünk fókuszába az ecstasy tabletták lefoglalásának európai trendjét állítottuk. Megismerhetik továbbá az EMCDDA legújabb szakmai kötetét is, mely a pszichiátriai komorbiditást vizsgálja. Az UPSZ rovatunkban az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos legújabb fejleményekről is beszámolunk.

Megjelent a Nemzeti Drog Fókuszpont januári hírlevele

Januári hírlevelünkben beszámolunk a decemberi Az új pszichoaktív szerek kihívásai szakértői szemmel címet viselő konferenciánkról, ehhez kapcsolódóan a Fókuszban rovatunk az új pszichoaktív szerek terjedéséről tartalmaz összefoglalót ebben a hónapban. Figyelmébe ajánljuk továbbá az EMCDDA Új pszichoaktív szerek Európában: Innovatív jogi megoldások című kiadványát, valamint egy 2016 nyarán megrendezésre kerülő drogpolitikai nyári egyetemet is. Az UPSZ rovatunkból az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos legújabb fejleményeket is megismerheti.
Felhívjuk figyelmüket, hogy intézményi változás következtében módosultak a Nemzeti Drog Fókuszpont elérhetőségei.

Megjelent a Nemzeti Drog Fókuszpont decemberi hírlevele

Az Európai Unió Tanácsa nemrég elfogadta a keresletcsökkentéshez kapcsolódó minőségi minimum standardok alkalmazásáról szóló következtetéseket, ami 16 olyan standardot takar, melyek a beavatkozások számára a legalapvetőbb minőségi követelményeket jelenítik meg a prevenció, a kockázat- és ártalomcsökkentés, a kezelés, valamint a társadalmi reintegráció és rehabilitáció területén. Ehhez kapcsolódva hírlevelünkben bemutatjuk az Európai Drogprevenciós Minőségi Standardok (EDPQS) projekt második szakaszának eredményeképpen a közelmúltban megjelent négy Eszköztárat, melyek a kábítószerrel kapcsolatos megelőző programok tervezésében és értékelésében nyújtanak segítséget a különböző címzettek számára. Beszámolunk továbbá a Drugnet Europe legújabb számáról és a UNODC keresletcsökkentéssel foglalkozó tudományos tanácskozásáról is. Az UPSZ rovatunkban az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos legújabb fejleményeket is megismerheti.