Új Pszichoaktív Szerek Portál

A Nemzeti Drog Fókuszpont elindította az Új Pszichoaktív Szerek Portálját, ahol magyar nyelven, rendszerezett formában érhetőek el az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatos legfrissebb információk.

Az ÚPSZ Portál létrehozásával egy régi tervünk valósult meg: létrehozni egy olyan szakmai honlapot, ahol az érdeklődők számára összegyűjtött információkon túl a kábítószerügy területén dolgozó szakemberek számára felületet biztosítunk az általuk fontosnak tartott információk megosztására és megvitatására.

A nyilvános, bárki számára elérhető felületen az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatos jogszabályi környezet leírása (Szabályozás) mellett a témában publikálásra került, magyar és angol nyelvű cikkek, kiadványok gyűjteménye is megtalálható (Publikációk). A Szerprofil menüpontban a Magyarországon és Európában leggyakrabban előforduló, illetve legnagyobb kockázatot jelentő szerek rövid leírása szerepel. A Riasztások között a nemzetközi színtéren felmerülő súlyos egészségügyi és más vészhelyzetek ismertetése olvasható, amelyek a területen dolgozó szakemberek és a fogyasztók számára is fontos információkat tartalmaz.

Az ÚPSZ Portál zárt, regisztrációhoz kötött felületén azon szakemberek számára nyújtunk lehetőséget információ megosztására, információszerzésre és diskurzus folytatására, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek az új pszichoaktív szerek okozta kihívásokkal. A szakterületek szerinti csoportok tagjai egymással, és választásuk szerint a többi regisztrálttal is kommunikálhatnak a portálon: szöveges bejegyzéseket írhatnak és kommentálhatnak, illetve fájlokat is megoszthatnak egymással.

Az ÚPSZ Portál zárt részén kialakításra került egy adatszolgáltatásra alkalmas felület is, ahol az adatszolgáltatásra kötelezett szakértők a Nemzeti Drog Fókuszpont számára egy automatizált, online felületen juttathatják el az összegyűjtött információkat.

A Portál elérhető az upsz.drogfokuszpont.hu linkre kattintva.

Az ÚPSZ Portált bemutató előadásról készült videofelvétel ide kattintva megtekinthető.

Reméljük, hogy az ÚPSZ Portál hasznos lesz mind a területen dolgozók, mind az érdeklődők számára!