Példák az értékelt beavatkozásokra (EDDRA)

Az értékelt prevenciós, kezelési és ártalomcsökkentő beavatkozások, valamint a büntető igazságszolgáltatás rendszerében végrehajtott beavatkozások széles köréről részletes információt nyújtó Kábítószer-kereslet Csökkentését Célzó Intézkedések Információs Rendszerének (EDDRA) célja a szakemberek és döntéshozók támogatása.

Az EDDRA adatbázis jelenleg több mint 400 programot tartalmaz. A Fonte – az EMCDDA adatgyűjtő, validáló, és adattároló rendszere – gyűjti és validálja a feltöltött programokat.

A fentieken túl az EDDRA a következőkhöz is segítséget nyújt:

  • Bizonyítékokat hoz létre a kábítószer-kereslet csökkentését célzó projektek hatékonyságával kapcsolatban, a területen megvalósított projektek önértékelése alapján;
  • összehasonlítja az önértékelésekből származó eredményeket az aktuálisan legjobb kutatási bizonyítékokkal.

Az adatbázis szabadon elérhető, böngészhető és kereshető.

A rendszer tartalmának és megjelenésének fejlesztése érdekében 2007-ben az EMCDDA a nemzeti EDDRA menedzserek segítségével átalakította az EDDRA rendszerét. A bevált gyakorlatok jobb azonosíthatósága érdekében a projekteket „logikai modell” szerint strukturálták és a minőségi szintjük szerint osztályozták. Az átalakítás az EU kábítószer-ellenes cselekvési tervével (2005-2008) – ami kimondja „az értékelt bevált gyakorlatok hatékony terjesztését” – továbbá az EMCDDA új küldetés nyilatkozatával – ami elsődlegesként kezeli az ilyen információk terjesztését – összhangban történt. 

 Keresés az adatbázisban

Programok minőségi szintjének meghatározása 

Az EMCDDA a programok minőségének 3 szintjét határozta meg. Minden program, mely megfelel az adatbázisba kerülés feltételeinek, 1-es szintű. A 2-es, illetve 3-as szintű programoknak a logikai modell, az értékelés és a végrehajtással kapcsolatos információk alapján képzett pontrendszerben legalább 12 (2-es szintű, „ígéretes programok”), vagy 28 (3-as szintű „legmagasabb szintű programok”) pontot kell elérnie a maximális 39-ből.

A pontozás részleteit lásd itt (angol nyelven).

Az adatbázisba kerülés feltételei:

  • a projektet értékelték;
  • az elméleti háttere/feltételezései világosan kapcsolódnak a célokhoz;
  • az egyértelmű evaluációs indikátorok kapcsolódnak a célokhoz és a kiinduló állapothoz;
  • tartalmazza az evaluációs kutatási elrendezés egyértelmű leírását;
  • a projekt legalább egy éve fut.