Ártalomcsökkentő beavatkozások

Ebben a részben, az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos aktuális tudományos bizonyítékokat foglaljuk össze, az információkat kliens-típusok szerint rendszereztük. Meg kell jegyezni, hogy az irodalomban gyakran egyetlen beavatkozást mérnek fel, így ahol lehetséges volt összesített eredményeket mutatunk be, vagy egy konkrét beavatkozást leíró tanulmány narratív következtetéseit idézzük. Ugyanakkor, ahogy azt hangsúlyozni szokták, csak beavatkozások kombinációja tud hatást elérni (Hickman, 2010), így az egyes beavatkozásokra vonatkozó tudományos eredmények önmagukban nem adnak teljes képet. Emellett, mivel az ártalomcsökkentő beavatkozások az egész közösséget célzó közegészségügyi beavatkozások, hatékonyságuk nagyban függ a környezeti feltételektől, így stratégiák tervezésekor ezeket is figyelembe kell venni. Mindezek miatt az ártalomcsökkentő stratégiákkal kapcsolatos teljeskörű ismeretek megszerzéséhez nagyon fontos a vonatkozó szakirodalom áttanulmányozása is.

Témakörök

Az alábbi kliens típusokra kattintva elérheti az adott témakörről szóló rövid leírást, és az adott területhez tartozó, hatásosság alapján rangsorolt beavatkozásokat:

Intravénás stimuláns-használat  |  Intravénás opiát-használat  |  Belélegzés – elszívás, inhalálás

Nyilatkozat
 A bevált gyakorlatok portálja az elérhető legjobb tudományos bizonyítékokra épül. Ugyanakkor a célja nem az, hogy tanácsot adjon vagy ajánlásokat fogalmazzon meg egyes klienseknek vagy szakembereknek. Az itt található információk nem helyettesítik a szakmai tudáson alapuló döntést. Ha nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel vagy tapasztalattal, hogy ilyen döntéseket meghozzon, kérje szakember tanácsát.