Az elszívás és az inhalálás mint szerhasználati forma

  A problémakör                                                   

Beavatkozások hatásossága

Meghatározás

Többféle módon lehet intranazálisan kábítószert fogyasztani, ide tartozik valamilyen felmelegített anyag gőzeinek belélegzése, oldott anyag orrba spriccelése és a por formájú anyagok orrba szippantása. Az elszívás a szerhasználat egy másik módja, amikor az égő anyag füstjét belélegezve juttatjuk a hatóanyagot a tüdőbe.

Kockázatok

Fertőzések

A szívó és inhaláló szerhasználók körében a fertőzések részben a szájon keletkeznek az eszközmegosztás és a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt, illetve az elszívás következtében légzőszervi betegségekként.

Légzőszervi problémák

A kokain szíváshoz kapcsolódó, tüdőt érintő legjellegzetesebb probléma az ún. „crack-tüdő”, amelyet nehéz elkülöníteni több kapcsolódó és szintén életveszélyes betegségtől. A rendszeres kokain-használat esetén az elszívott kokain érszűkítő hatása szintén pulmonáris hipertóniához vezethet.

Azok, akik kannabiszt szívnak – akár dohánnyal akár anélkül – szintén hajlamosabbak lehetnek a légzőszervi megbetegedésekre.

Etiológia

Az a sebesség, ahogy az adott szer felszívódik és bekerül az anyagcserébe függ a fogyasztás módjától. Az intranazálisan fogyasztott szerek az orr nyálkahártyáján keresztül gyorsan eljutnak a véráramba, de a leggyorsabb felszívódást az elszívás és az injektálás nyújtja – így kerül be az agyba az anyag a legnagyobb mennyiségben és a leggyorsabban. Például a heroint orrba szippantva a szerhasználók 10-15 perc múlva érzik a hatást, míg elszívva vagy intravénásan már körülbelül 7 másodperc múlva lehet a heroin hatását érezni.

Prevalencia

Az elsődlegesen kokaint használó kezelésbe lépő kliensek több mint felénél az orrba szippantás a fő beviteli mód, továbbá egyharmaduk szívja vagy inhalálja. A stimuláns-használók körében az összes kezelésbe lépő 21%-a orrba szippantja a szert, míg az elszívás és inhalálás körülbelül 4%-uk számára az elsődleges beviteli mód.

Beavatkozások

Segédeszközkészlet crack-használóknak

A crack használathoz felszerelést nyújtó programokban általában olyan eszközöket biztosítanak, mint a pyrex (üveg) cső, műanyag kupak, szűrő, óvszer, ajakbalzsam, steril kötőző és rágó a nyáltermelés miatt.

Saját vaporizátor

A technológia fejlődésével elérhetővé váltak az elektronikus cigarettához hasonló vaporizátorok. Ezek újabb lehetőséget nyújtanak arra, hogy csökkentsük a légzőszervi és egyéb testi ártalmakat, mivel a vaporizálás és szűrés csökkenti a belélegzett égéstermékek mennyiségét, ugyanakkor valós alternatívát nyújtanak a crack-pipához képest, sőt akár a fecskendőkhöz képest is.

Felvilágosítás, képzés, megkereső munka

Vannak programok, amelyek kokainnal kapcsolatos információkat adnak át szórólapokon, weboldalakon, vagy akár az utcán is. Ez utóbbiak között vannak busszal végzett megkereső programok, ahol kokain-használók tesztelhetik a tüdő-kapacitásukat, vérnyomásukat, szívritmusukat.

Eredmények

 • Halálozás csökkenése
 • Megbetegedések csökkenése
 • Bűncselekmények csökkenése
 • Garázdaság csökkenése
 • Kapcsolódó egészségügyi problémák csökkenése

Elsődleges eredmények

 • Kockázati magatartások csökkenése (önbevalláson alapul)
 • Fertőzések csökkenése
 • Kapcsolódó egészségügyi problémák csökkenése

vissza az oldal tetejére

Ártalomcsökkentő programok nem injektáló szerhasználóknak

 Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan vizsgálat, amely alapján felmérhető lenne a beavatkozások hatásossága.

Hatásos

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Jellemzően hatásos

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Hatásos de vannak hátrányai

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Nem ismert hatásosságú

Néhány célzott beavatkozás, amelyeket ajánlottak, de az értékelésük még nem történt meg:

 • Crack szíváshoz szükséges készlet

Egy crack szíváshoz szükséges eszközöket biztosító ottawai program értékelése (Leonard et al., 2006;Leonard et al., 2007, idézi: EMCDDA, 2010) alapján úgy tűnik, hogy jelentős mértékben csökkenti a crack-pipák megosztását, és a crack használók körében csökkenti az intravénás használatot, gyakrabban füstölték a kokaint.

 • Saját vaporizátor

Earleywine és Barnwell (2007) (idézi: EMCDDA, 2010) által talált bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a vaporizátorok csökkentették a légúti panaszokat – a megkérdezés interneten keresztül történt, kényelmi mintavétellel, 6883 kannabisz használó részvételével. A csak vaporizátort használó 150 megkérdezett körében a légúti panaszok (hörghurut, nehéz légzés, légszomj) aránya 40%-a volt a kannabiszt elszívókra jellemző aránynak (a dohányzásra, használat idejére, jellemzően fogyasztott mennyiségre kontrollálva). A panaszok csökkenése a vaporizátort használók között nagyobb volt az súlyosabb kannabisz használók körében. További vizsgálatok szükségesek, hogy fel lehessen mérni, hogy a vaporizátorok hosszútávon mennyire biztonságosak, és mennyire hatékonyak a kannabisz használat légúti kockázatainak csökketésében.

 • Ismeretádás, képzés és szóróanyagok valamint megkereső tevékenységek 

Bizonyítottan hatástalan

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

vissza az oldal tetejére

Felhasznált irodalom

vissza az oldal tetejére