Beavatkozások intravénás stimuláns-használók számára

  A problémakör                                                   

Beavatkozások hatásossága

Meghatározás

Egyéni kockázatok

HIV, hepatitis B és C

A vér útján terjedő betegségekkel való megfertőződés elsősorban azért kapcsolódik a stimulánsok használatához, mert ezeket a szereket gyakrabban használják, és használók szexuális magatartására a megnövekedett kockázatvállalás jellemző. A stimulánst injektálók körében a HIV és a hepatitis C (HCV) terjedését a sűrűbb injektáláshoz és az eszközmegosztáshoz szokták kapcsolni. A kokain gyakori injektálásának például szerepe van abban, hogy adott tűcsere programok nem tudják megakadályozni a HIV terjedését, a HCV fertőzöttek aránya nagyon magas még a kokaint csak rövid ideje injektálók körében is. Közép- és Kelet-Európában a házi gyártású stimulánsokat, mint a metkatinont vagy a katinont akár 10 alkalommal injektálják naponta, ugyanakkor ezekhez a szerekhez megnövekedett szexuális aktivitás is kapcsolódik, és körükben az adag otthoni előkészítéséhez kapcsolódó megnövekedett eszközmegosztás jellemző.

Nemi úton terjedő betegségek

A stimuláns-használattal általában együttjáró kockázati magatartások: ritkább óvszerhasználat, szexuális aktus előtti amfetamin-használat, kockázati magatartás fiatal meleg férfiaknál és szexuális szolgáltatás nyújtása pénzért vagy kábítószerért.

Szív- és érrendszeri következmények

A kokain közvetlenül károsítja a szívizomzatot, az amfetamin pedig (főként) a vérnyomás növelése miatt káros, így, mivel az életkorral egyébként is szív és érrendszeri problémák járnak együtt, az ilyen szerek használatával járó károk csökkentése érdekében elengedhetetlen a használat csökkentése ill. abbahagyása.

Mentális problémák

Sok, a stimulánsok használatával járó mentális probléma a használt mennyiségtől, a használat gyakoriságától és a használat módjától függ, de ezek megfelelő ártalomcsökkentő módszerekkel mérsékelhetőek.

Túladagolás

 • Ecstasy

Az ecstasy túladagolás maga nehezen meghatározható dolog, olyan túladagolás, amelynél nem játszik közre más, ecstasy-val együtt használt szer, rendkívül ritkán fordul elő.

 • Amfetamin

Egy, az összes amfetaminnal összefüggő halálesetet vizsgáló kutatásban a leggyakoribb közvetlen halálok a keringés leállása vagy valamilyen trauma volt, a szer bomlástermékei nagyon eltérő arányban voltak kimutathatóak.

 • Kokain

Kokain és opiátok kombinált használata jelentősen megnöveli mind a halálos, mind a nem halálos túladagolás kockázatát. A kokain injektálók és nem injektálók körében a túladagolások előfordulása hasonló arányt mutat.

 • Gyomorban csempészés miatti túladagolás

A kokaint lenyelve csempészők körében a tok szétrepedése miatt kialakulhat túladagolás, ilyenkor a túléléshez azonnali műtéti beavatkozásra van szükség. Az ilyen rendkívül nagy túladagolásnál stimulánsok esetében láz, görcsrohamok és halál léphet fel.

Kockázatok társadalmi szinten

Garázdaság és bűncselekmények

 A garázdaság úgy határozható meg, mint olyan bűncselekmény, amely a helyi közösség egészét érinti, nem pedig az egyént. A kábítószerhez kapcsolódó garázdaság a „deviáns viselkedések” nagyon széles körét foglalja magába. Egyes esetek csak alig vannak hatással a közösségre, míg mások komoly megterhelést jelentenek az adott közösségnek (EMCDDA SI 2005 Drug-related public nuisance — trends in policy and preventive measures). 

Etiológia

A heroin-használókhoz viszonyítva a stimuláns-használóknak nagyobb eséllyel vannak instabil társas kapcsolataik, nagyobb szerhasználó közösségbe tartoznak, kockázatosabb magatartást mutatnak az injektálásban (pl.: gyakoribb injektálás, kapkodva készítik elő a szert, nem biztonságos körülmények között is injektálnak), és fokozottabb a szexuális aktivitásuk.

Prevalencia

Amfetamin injektálás

A kezelésben lévő amfetamin-használók gyakran számolnak be arról, hogy párhuzamosan más szereket is használtak, főként kannabiszt és alkoholt, ritkábban opiátokat. Azokban az országokban, ahol a kezelésbe kerülők nagy részét elsődlegesen amfetamin-használók teszik ki, a fogyasztás legjellemzőbb módja az injektálás (60% feletti arány). A Cseh Köztársaságban már régi probléma az amfetamin injektálás, Magyarországon illetve Szlovákiában (ahol a metamfetamin-használat és az injektálás is elterjedt) pedig egyre nagyobb problémát jelent, ahogy Észtországban és az EU keleti határai mentén is.

Kokain injektálás

A kezelésbe kerülő kokain-használók csak kevesebb mint 7%-a fogyasztja injektálva a szert.

Beavatkozások

Tűcsere programok stimuláns injektálóknak

A tapasztalatok alapján a tűcsere programoknak a stimuláns injektálókat sajátosságaiknak megfelelően kell megcélozniuk. Néhány Kelet-Európában működő tűcsere programban például az otthon elkészített stimulánsokra adott válaszként mind az anyag elkészítésére, mind az injektálásra alkalmas fecskendőket is osztanak. A tűcsere programokban biztosított eszközök (injektáló segédeszközök) közé sok dolog tartozhat, ezeket a helyi szerhasználati mintázatok vizsgálata alapján illetve az injektáló szerhasználók szociális helyzetétől függően alakítják ki.

Felvilágosítás, képzés

A stimuláns-használóknak nyújtható szolgáltatások közé tartoznak például a biztonságosabb injektálással kapcsolatos információkat nyújtó illetve kevésbé ártalmas beviteli módokra való áttérést támogató programok, de ezen kívül a túladagolás-megelőzés, a vénák orvosi ellátása vagy a bőr- és egyéb fertőzések kezelése is.

Szállás

A stimuláns-használattal járó alváshiányt és mentális terhelést csökkenti, ha hozzáférhetnek alvást és napközbeni pihenést nyújtó intézményekhez.

Rövid beavatkozás rekreációs amfetamin-használók körében

A rendszeres használattal járó lehetséges mentális problémákkal kapcsolatos információátadás.

Megkereső kezelési programok (OTP – Outreach treatment programmes)

A megkereső kezelési programok különböző típusú beavatkozások kombinációi. Ezekben a programokban lehetnek intenzív drogambulancia-szerű programelemek asszertív megkereső programmal (rejtőzködő, nehezen elérhető klienseket célzó programok), rendes nyitvatartási időn túl elérhető szolgáltatások, esetkezelés és más kiegészítő szolgáltatások.

Eredmények

 • új HIV-, HCV-, szexuális úton terjedő fertőzések számának csökkenése
 • Halálozás csökkenése
 • Megbetegedések csökkenése
 • Bűncselekmények csökkenése
 • Garázdaság csökkenése

 Elsődleges eredmények

 • Kockázati magatartások csökkenése (injektáláshoz kapcsolódó kockázati magatartások önbevallása)
 • Túladagolás és túladagoláshoz kapcsolódó megbetegedések csökkenése
 • Börtönbe kerülők számának csökkenése
 • Illegális tevékenységek csökkenése
 • Garázdaság csökkenése (közvéleménykutatások, áldozat-vizsgálatok, etnográfiai tanulmányok)

vissza az olal tetejére

Stimuláns injektálóknak szóló ártalomcsökkentő programok

Röviden: Néhány, stimuláns-használóknak szóló beavatkozás – mint például a általában a biztonságosabb szerhasználattal kapcsolatos információs anyagok, vagy a biztonságos ágyék környéki injektálásról szóló képzések – még mindig vitatottak vagy illegálisak, ebből adódóan hiányzik ezek szisztematikus értékelése is.

Hatásos

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Jellemzően hatásos

Megkereső kezelő programok az egészségügyi problémák csökkentésére

A megkereső kezelő programokat hatásosnak találták egy randomizált kontrollált vizsgálatban (N=124) (Henskens, 2008 idézi: EMCDDA 2010) a következőben:

 • kapcsolódó egészségügyi problémák csökkentése (pszichés állapot EurASI érték)
  p. 0.05.

Hatásos de vannak hátrányai

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Nem ismert hatásosságú

Néhány célzott beavatkozás, amelyeket már javasoltak, de az értékelésük még nem történt meg:

 • Az intravénás szerhasználathoz illetve a biztonságos szexuális élethez szükséges eszközök biztosítása nagy mennyiségben, amelyhez liberális tűcsere és eszköz-osztási szabályozás, és a programok hosszított nyitvatartási ideje szükséges, valamint megkereső programok olyan helyszíneken, ahol az intravénás szerhasználat vagy szexuális viselkedésmódok miatti kockázati környezet ezt megkívánja.
 • Intravénás szerhasználathoz szükséges készletek, amelyekben az eszközök széles köre megtalálható – a helyi szerhasználati szokásoknak, és az intravénás szerhasználók társadalmi helyzetének megfelelően.
 • Az otthon készített stimulánsokat használóknak szóló beavatkozások, mint például: fecskendők biztosítása mind a szerhasználathoz, mind a szerek elkészítéséhez, lakmusz papír biztosítása, hogy minél kevésbé savas anyagokat készítsenek.
 • Információs anyagok biztosítása a helyes injektálási technikákról, antibakteriális krémekről és kenőcsökről, a szúrási helyek váltogatásáról, valamint az alapvető higiéniáról (kézmosás, rövid körmök), és a vénák ápolásáról, egyszerűbb sérülések ellátásáról.

Bizonyítottan hatástalan

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

 vissza az oldal tetejére

Felhasznált irodalom

vissza az oldal tetejére