Kezelési lehetőségek amfetamin-használók számára

  Az amfetamin használatról                                                  

Beavatkozások hatásossága

Meghatározás

A DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve) szerint az amfetamin (amfetamin alatt az amfetaminok széles családját értjük, amelybe beletartozik például a metamfetamin, a dextroamfetamin, stb. is) abúzus olyan problémás amfetamin-használat, amely jogi és életvezetési problémákhoz vezet az amfetamin intoxikáció miatt, melynek jellemző folyománya az agresszív viselkedés. Ezzel párhuzamosan az amfetamin-függőség kényszeres viselkedéssel, krónikus és epizódikus szerhasználattal valamint a tolerancia kialakulásával, és így a dózis jelentős megnövekedésével jár.

Etiológia

A kezelésbe lépő amfetamin-használók átlagéletkora 29 év. A nők aránya magasabb, mint más szerek esetében, a férfi-nő arány körülbelül 2:1.

A kezelésben lévő amfetamin-használók gyakran számolnak be más szerek használatáról, elsősorban kannabisz és alkohol, olykor opiátok fogyasztásról. Azokban az országokban, ahol a kezelésbe lépők jelentős részét amfetamin-használók képezik, ott az injektálás a leggyakoribb beviteli mód (63-83%).

Prevalencia

A legutóbbi populációs felmérések szerint az amfetamin európai életprevalenciája országonként nagy eltérést mutat a felnőtt (15-64 éves) lakosság körében: nulla közeli értékektől megközelítőleg 11%-ig terjednek. A becslések szerint az európai felnőtt korú lakosság átlagosan 3%-a használt legalább egyszer amfetamint élete során. Azoknak az aránya, akik az elmúlt egy év során használtak amfetamint, sokkal alacsonyabb, az európai átlag itt kevesebb, mint 1%. Ezek alapján a számítások alapján körülbelül 12 millió európai próbálta már ki az amfetamint, és nagyjából 2 millióan használták a szert az utóbbi egy évben. A fiatal felnőttek (15-34 év közöttiek) amfetamin életprevalenciája jelentősen eltér a különböző országokban, az arány 0,1% és 15,3% között mozog, az európai súlyozott átlag pedig megközelítőleg 5%.

Kezelés

Az amfetamin használók ellátása általában járóbeteg kezelés keretében történik., Azokban az országokban, ahol az amfetamin-használó populáció jelentős vagy jelentős volt, sokszor specializáltan ezt a problémát megcélzó intézményekben. A legproblémásabb amfetamin-használókat ellátása fekvőbeteg intézményekben, pszichiátriai szakrendelőkben vagy kórházakban is történhet. Kifejezetten amfetamin-használókat célzó szolgáltatások csak néhány európai országban érhetők el, de kevés információ áll rendelkezésre ezekről. Angliában és Wales-ben a dexamfetamin régóta elérhető a legproblémásabb amfetamin-használók kezelésére, ugyanakkor az Egyesült Királyságban csak kevés kapcsolódó információ érhető el erről a gyakorlatról.

Eredmények

A kezelés nem mindig elég hatékony ahhoz, hogy minden elvárt eredményt elérjen, az alábbiakban felsoroltak a legfontosabbak.

Elsődleges eredmények

  • Kezelésben maradás (vizsgálatok* azt mutatták, hogy a kezelésben lévők kevésbé vállalnak kockázatokat és kevésbé vesznek részt bűncselekményben)
  • Halálozás.
  • Visszaesés.
  • Bűncselekmények.

* például: az angol Nemzeti Kezelési Eredményesség Vizsgálat (National Treatment Outcome Research Study – NTORS), és az Ausztrál Kezelési Eredményesség Vizsgálat (Australian Treatment Outcome Study – ATOS)

Prognózis

Az amfetamin használat során kialakul a tolerancia, ami gyakran vezet a dózis jelentős növekedéséhez. Ezzel szemben néhány esetben az amfetamin függőknél érzékenység is kialakulhat, amelyet az ismételt használat után fellépő fokozott hatás jellemez. Ezekben az esetekben kis adag is kiválthat élénkítő illetve más káros mentális és neurológiai hatásokat.

vissza az oldal tetejére

Az amfetaminhasználók számára elérhető kezelések hatásairól

Röviden: Az jelenlegi tudományos bizonyítékok között nincs olyan adat, ami azt mutatná, hogy egy típusú kezelés önmagában képes lenne megbirkózni az amfetamin függőség összetett, soktényezős jellegével.

Hatásos

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Jellemzően hatásos

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

Hatásos de vannak hátrányai

Adenerg felvétel gátló imiparmin, mint középtávú kezelés

Az adenerg felvétel gátló imipramin (150 mg/nap) középtávú kezelésben* szignifikánsan növelte a kezelésben maradás időtartamát (Srisurapanont et al., 2001).
* a szerzők által definiált, közelebbről nem meghatározott

Az antidepresszáns szer fluoxetin, mint rövidtávú kezelés

Az antidepresszáns fluoexetin (40 mg/nap), mint rövid távú kezelés* hatásosnak bizonyult (egy összesen körülbelül 150 beteget vizsgáló, öt tanulmányról szóló szisztematikus irodalmi áttekintés alapján), a sóvárgást szignifikáns mértékben csökkentette – az impraminnel, egy adrenerg gátlóval összevetve (Srisurapanont et al., 2001).
* a szerzők által definiált, közelebbről nem meghatározott

Nem ismert hatásosságú

Terápiás közösségek a szerhasználat és –függőség kezelésére

Egy szisztematikus irodalmi áttekintésben (Smith et al., 2006), amelyben hét, összesen körülbelül 5000 betegről szóló vizsgálat szerepelt azt találták, hogy az ilyen beavatkozások hatását nehéz megbecsülni.

Terápiás közösségek börtönökben

Csak kevés bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy önmagában a börtönhöz képest a börtönökben működő, szerhasználattal foglalkozó terápiás közösségek jobbak lennének a börtönbe való visszakerülés megakadályozásában (12 hónappal a börtönből való kikerülés után nézve). A börtönben működő terápiás közösségbe járó elítéltek közül szignifikánsan kevesebben voltak 12 hónappal a szabadon bocsájtás után újra börtönben azokhoz képest, akik semmilyen kezelésben nem részesültek, vagy más szolgáltatásokban vettek részt (Smith et al., 2006).

Bizonyítottan hatástalan

Jelenleg ebben a kategóriában nincs a kritériumoknak megfelelő beavatkozás.

vissza az oldal tetejére

Felhasznált irodalom

vissza az oldal tetejére