Prevenció

Ebben a részben a legelterjedtebb prevenciós beavatkozások hatásával kapcsolatos tudományos bizonyítékokat foglaljuk össze.

A prevenciós beavatkozásokat általában három kategóriába sorolhatjuk: általános (univerzális), célzott (szelektív) és javallott (indikált) prevenció. Ezen felül vannak ún. környezeti prevenciós stratégiák, amelyek a legális és illegális szerek fogyasztását meghatározó társas, kulturális és formális (pl. jogi) normákkal foglalkoznak. Az általános prevenció az egész populációt célozza meg, a szelektív prevenció pedig a (veszélyeztetett) csoportokat, de mindkettő célja az, hogy megakadályozza vagy késleltesse a szerhasználat kezdetét. A javallott prevenció az egyén szintjén próbálja: megelőzni a függőség kialakulását, megállítani a folyamatot, csökkenteni a használat gyakoriságát és mindezek következményeként megelőzni a „veszélyes” szerhasználatot.

Témakörök

Bár a fenti osztályozás nagyon hasznos elemzési keret, az oldalon nem a beavatkozás típusa alapján, hanem a fő célcsoportok, kliens-típusok szerint osztottuk fel az információkat, hogy ugyanazt a megközelítést alkalmazzuk, mint a portál többi moduljánál.

 Az alábbi linkekre kattintva elérheti az adott célcsoportra vonatkozó rövid ismertetőt és az ahhoz kapcsolódó, eredményesség alapján rangsorolt beavatkozásokat:

Család  |  Iskola  |  Közösség  |  Lakosság

Nyilatkozat
 A bevált gyakorlatok portálja az elérhető legjobb tudományos bizonyítékokra épül. Ugyanakkor a célja nem az, hogy tanácsot adjon vagy ajánlásokat fogalmazzon meg egyes klienseknek vagy szakembereknek. Az itt található információk nem helyettesítik a szakmai tudáson alapuló döntést. Ha nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel vagy tapasztalattal, hogy ilyen döntéseket meghozzon, kérje szakember tanácsát.