Kérdőív a koronavírus járvány hatásairól szerhasználóknak

A kérdőív indítása

 

A Rövid Európai Szerhasználati Kérdőív (EWSD) a koronavírus a kábítószer-fogyasztás mintázataira, a következményekre és az ellátásra gyakorolt hatásait méri fel az egész EU-ban.

A koronavírus járvány európai kitörése és az azt követő, a járvány megfékezését és enyhítését célzó országonkénti válaszlépések (otthonmaradás, önkéntes vagy hatósági karantén, kijárási korlátozás, bezárások) életbe lépése óta eltelt időszak az eddigi információk szerint új típusú kihívások elé állította a közösségben és a börtönökben kábítószert használó személyek ellátását biztosító szolgáltatásokat. Anekdotikus információk alapján úgy tűnik, hogy változások következtek be a kábítószer-fogyasztási szokásokban és abban, hogy az emberek hogyan szerzik be a kábítószert. A koronavírus járvánnyal és a kapcsolodó hazai intézkezdések következményeivel, az ellátás hiányából eredő ártalmakkal, illetve a szolgáltatások eddigi átalakulásával kapcsolatos információmegosztás elősegíti, hogy a szolgáltatók még hatékonyabb válaszlépseket dolgozzanak ki.

Jelen kérdőíves vizsgálat a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által indított kutatás részét képezi, az ún. trendspotter vizsgálat módszerének adaptált változatával. A kutatás célja, hogy megismerjük és leírjuk, milyen hatást gyakorol a szerhasználati szokásokra, az ártalmakra és az ellátórendszerre a koronavírus járvány és az ehhez köthető válaszlépések az egyes EU tagállamokban. A “Rövid európai kérdőíves vizsgálat a kábítószerekről (EWSD): koronavírus járvány” ennek a pillanatképnek a részét képezi, és Európa-szerte lekérdezésre kerül. Elsődleges célja, hogy információkat gyűjtsünk arról, hogyan változnak a szerhasználati mintázatok Európában a koronavírus járvány hatására.

Az erre fordított idejét nagyon köszönjük. Biztosítjuk afelől, hogy az Ön által megadott információk teljes mértékben bizalmasak, és azokat biztonságosan őrizzük meg. A kérdőív névtelenül kerül rögzítésre – ugyanakkor tartalmaz néhány általános kérdést az Ön helyzetéről, amelyek segítenek megérteni, hogy a koronavírus járványhoz köthető korlátozó intézkedések hogyan érintik a kábítószer-fogyasztók különböző csoportjait, és hogyan reagáltak a szolgáltatások arra Európa különböző részein. Mindezek segítséget nyújtanak a bevált gyakorlatok megosztásában és, a jövőre nézve, a megfelelő felkészülésben.

Köszönjük, hogy időt szán a kérdőív kitöltésére.Vigyázzon magára!