Drogproblémákkal kapcsolatos egészségügyi és szociális válaszlépések: európai útmutatók

A legfrissebb bizonyítékok nemzetközi áttekintéséből és 29 országból (az EU 27 tagja, valamint Törökország és Norvégia) gyűjtött információn alapuló útmutatók célja, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi szakembereknek és a döntéshozóknak a droghasználat káros következményeinek kezelésében. A forrásanyagokat digitális, moduláris formában bocsátják rendelkezésre annak érdekében, hogy egyszerűbben hozzáférhetők legyenek, könnyebb legyen különböző eszközökön olvasni, valamint rendszeresen frissíteni és lefordítani őket. 

Az elsőként megjelent útmutatók az egyes droghasználati mintázatokra adott válaszlépésekkel foglalkoznak, ideértve a kannabiszt, a gyógyszereket, az opioidokat, a polidrog-használatot, a stimulánsokat és az új pszichoaktív anyagokat (lásd lejjebb). Mindegyik útmutató áttekintést ad az érintett droggal kapcsolatos problémákra adott egészségügyi és szociális válaszlépések tervezése és megvalósítása során szem előtt tartandó legfontosabb szempontokról. Az útmutatók megvizsgálják az egyes válaszlépések elérhetőségét és hatékonyságát, továbbá mérlegelik azok szakpolitikai és gyakorlati következményeit. 

Az eredeti angol nyelvű útmutatók, és a későbbiekben megjelenő útmutatók a következő linkek érhetőek el: https://www.emcdda.europa.eu/publications/health-and-social-responses-a-european-guide