Ártalomcsökkentés

Az ártalomcsökkentés gyakorlati beavatkozások összefoglaló neve, amelynek célja a kábítószer-fogyasztás okozta egyéni, és makroszintű egészségügyi, szociális és gazdasági károk mérséklése.

Az ártalomcsökkentő programok hozzájárulnak a fertőző betegségek terjedésének, illetve a bűnözés vagy a halálozás emelkedésének megakadályozásához. Mivel sok estében alacsonyküszöbű szolgáltatások, ezek a beavatkozások jelenthetik a kezeléshez vezető út első lépését, a kezelésbe nem kerülő kábítószer-fogyasztókkal való kapcsolatfelvételt.

Ártalomcsökkentő programok közé soroljuk a tűcsere programokat, a helyettesítő kezelést, az ellenőrzött fogyasztói szobákat, és a party service-t (bulisegély).

Magyarországon az ellenőrzött fogyasztói szobán kívül, mindegyik fent említett ártalomcsökkentő szolgáltatás megtalálható. A különböző típusú ártalomcsökkentő szolgáltatásokat végző hazai szervezetek forgalmi és működési adatairól, kliensszámáról éves adatgyűjtés folyik.

Az összegyűjtött hazai információkat a területről az Éves Jelentésben publikáljuk. Az EMCDDA a tagállamokból érkező adatok együttes, összehasonlító bemutatását pedig az Éves Jelentés – A kábítószer probléma Európában c. beszámolóban, szűkebb területekre fókuszáló kiadványokban, valamint a Statistical Bulletinben teszi hozzáférhetővé. értékelt ártalomcsökkentő programokról és nemzetközi útmutatókról az EMCDDA Best Practise Portálján olvashat többet.