útmutató a szűréshez és a counsellinghez

  

útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett, szolgáltató által kezdeményezett fertőző betegségekkel kapcsolatos önkéntes orvosi vizsgálathoz, szűrővizsgálathoz és counsellinghez

 

  

Az intravénás kábítószer-használat egyik legsúlyosabb következménye a fertőző betegségek akvirálása, amely egyben jelentős egészségügyi kiadásokhoz is vezet. Az intravénás szerfogyasztók számos fertőző betegségnek vannak kitéve kockázatos magatartásuk, illetve egyéb a háttérben húzódó tényezők következtében, mint például a higiénia hiánya, a hajléktalanság, vagy a szegénység. Ennek következtében az általános népesség ugyanazon korcsoportjaival összehasonlítva ebben a társadalmi csoportban sokkal magasabb a megbetegedések és a halálozás aránya. Egyúttal az intravénás szerhasználók a fertőzések gócpontjai is lehetnek, amely a fertőzések terjedésének kockázatát hordja magában az általános népességre nézve.

A kiadvány célja, hogy alapvető, gyakorlati útmutatót nyújtson az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett, szolgáltató által kezdeményezett, a fertőző betegségekkel kapcsolatos orvosi vizsgálathoz, szűrővizsgálathoz és counsellinghez. Emellett sok hasznos információval szolgál a fertőzésekkel és az intravénás szerhasználókkal kapcsolatos prevencióra és alapellátásra vonatkozóan. A kezelés és az egyéb speciális ellátások itt nem kerülnek részletes bemutatásra, azonban szó esik róluk a megfelelő szakellátásba történő beutalások megnevezése során.

Bár a legfontosabb egészségügyi probléma a HIV, illetve Hepatitis C fertőzés az intravénás kábítószer-fogyasztók körében, a kiadvány kitér további vér útján terjedő fertőzésekre, illetve számos bakteriális fertőzésre is, amelyeknek szintén fontos szerepük van az általános népesség, illetve az intravénás szerhasználók egészségügyi állapota szempontjából. Mivel az intravénás kábítószer-fogyasztók számára elérhető hatékony antiretrovirális kezelésnek és egyéb fertőző betegségek kezelésének hozzáférhetősége egyre javul, a kiadvány annak szükségességét hangsúlyozza, hogy az intravénás szerfogyasztók körében a HIV és további fertőző betegségek kapcsán a szűrővizsgálatok hozzáférhetőségét és az azon való részvételi arányt kell tovább növelni. A kiadvány azon az elven alapszik, hogy ebben a társadalmi csoportban a HIV, hepatitis és egyéb fertőzések megelőzésének alappillérei továbbra is azok a bizonyítékokon alapuló módszerek, mint a szubsztitúciós kezelés, a tűcsere programok, illetve ezen „komplex csomag” további elemei, hiszen maga az intravénás szerhasználat megelőzése – még ha ez az egyik hosszú távú központi cél is – elég nehezen valósítható meg.

 

A kiadvány magyar nyelven:

 

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Az EMCDDA a kábítószer-fogyasztással kapcsolos fertőző betegségekhez tartozó útmutatója angol nyelven
Protocol for the implementation of the EMCDDA key indicator: Drug-related infectious diseases (DRID)