Korai Jelzőrendszer

 

Legfrissebb hírek

   

 

 

Tanácsi Döntés: „Megfelelő szabályozás” a BZP-nek
A BZP Európa-szerte szabályozás alá kerül

2008. március 3.

Európa ma úgy válaszolt a stimuláns tulajdonságokkal bíró BZP fogyasztásával kapcsolatos általános nyugtalanságra, hogy szabályozásnak és büntetőjogi intézkedéseknek vetette alá azt minden tagállamban. Az Európai Unió Tanácsa döntését ma hozta meg, annak a három lépcsős folyamatnak végső lépéseként, melyet az EU-ban megjelenő potenciálisan veszélyes új pszichoaktív szerekre adott válaszként dolgoztak ki.
A Tanács döntése a BZP kockázatelemzésének eredményeire támaszkodik, melyet az EMCDDA Tudományos Bizottsága készített el 2007-ben az Európai Bizottság, az Europol és az Európai Gyógyszerügynökség szakértőinek részvételével. A jelentés, melyet 2007. május 31-én terjesztettek az Európai Bizottság valamint az Európai Unió Tanácsa elé, a szer egészségügyi és társadalmi kockázatai mellett a nemzetközi kereskedelemben és szervezett bűnözésben való megjelenésére vonatkozó információt is megvizsgálta.
A Tanácsi Határozat kimondja, hogy a szer stimuláns tulajdonságait, egészségügyi kockázatát és orvosi előnyeinek hiányát figyelembe véve, valamint az elővigyázatosság elvét követve a BZP-t viszonylag alacsony kockázatának megfelelő intézkedésekkel kell szabályozni.
Az EU tagállamait tehát a mai napon felszólítják, hogy egy éven belül hozzák meg a megfelelő döntéseket annak érdekében, hogy a BZP ‘kockázatával arányos szabályok’ valamint a tagállamok nemzeti szabályozása (mely összhangban van az ENSZ kábítószer egyezményeivel) szerint a megfelelő ‘büntetőjogi megítélés’ alá essen.
A BZP nyolc EU-s tagállamban (Belgium, Dánia, észtország, Görögország, Olaszország, Málta és Svédország) már kábítószerekre vonatkozó vagy azzal egyenértékű jogszabályokkal szabályozott szer, két másik tagállamban (Hollandia, Spanyolország) pedig gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozás alá tartozik.

 

A Határozat szövege angol nyelven

 

Az EMCDDA sajtóanyaga a BZP-re vonatkozó Tanácsi Határozat kapcsán, angol nyelven