Útmutató családi készségek fejlesztését célzó drogprevenciós programok megvalósításához

Guide to implementing family skills training programmes for drug abuse prevention

A UNODC, az ENSZ kábítószer-ellenes hivatala 2009 tavaszán adta ki azt az útmutatót, melynek célja olyan szakemberek támogatása volt, akik családok körében végeznek drogprevenciós munkát.

A családműködési programok különböznek a szülőkre irányuló, elsősorban információ-átadásra épülő képzési programoktól. A családműködési programok univerzális vagy szelektív prevenciós beavatkozások, melyek szélesebb körben, a szülői készségek holisztikus fejlesztése által csökkentik a negatív fordulatok – szülői szerhasználat, gyermekek szerhasználata, erőszakos események, mentális betegségek – előfordulását és erősítik a családok bizalmi légkörön alapuló, támogató szerepét.

Szakirodalmi adatok megerősítik, hogy a puszta információ-átadásnál hatékonyabbak a hosszabb ideig tartó készségfejlesztő családműködési programok. A szerzők mintegy 130 működő program áttekintése és a legfrissebb szakirodalmi összegzések alapján gyakorlati szakemberek bevonásával állították össze útmutatójukat a döntéshozók és a prevenciós programokat tervező és végző szakemberek számára.

Útmutató családi készségek fejlesztését célzó drogprevenciós programok megvalósításához (angol nyelven)

Válogatott bizonyítékon alapuló családműködési programok

Compilation of evidence-based family skills training programmes

A fent ismertetett, a családműködési programok képzését támogató útmutató alapján több prevenciós program is indult, univerzális és célzott prevenciós szintéren egyaránt.

A 2010 végén megjelent összeállítás 24 olyan jelenleg is zajló családműködési programot ír le, melyek hatásosságát értékelték. Az egyes programok rövid leírása tartalmazza a program célcsoportját, időtartamát, a költségeit és személyi feltételeit, a tartalmát és az eredményeket a különböző célcsoportokban (szülők, gyermekek, pedagógusok); a program típusát (általános, javallott vagy szelektív prevenció); valamint a program koordinátorának elérhetőségeit és a kapcsolódó szakirodalmi hivatkozásokat.

Az összeállítás nemcsak a prevenciós programokat értékelő kutatók, hanem az ilyen programokat tervező és végrehajtó gyakorlati szakemberek számára is hasznos kiindulási pont lehet a további tájékozódáshoz.

 Válogatott bizonyítékon alapuló családműködési programok (angol nyelven)